mandag 7. august 2017

Tutorial - lag din egen bok

Hei og hopp!
Jeg har lenge ønsket meg en litt bedre oversikt over mixed media hyllen min, hva jeg har av sprayer, maling, paster osv. Jeg har grublet og tenkt en stund, og kom frem til at jeg ville lage meg en inventarbok - rett og slett.
Under følger det steg for steg bilder og forklaring på hvordan jeg laget selve boken, og hvordan jeg har organisert på innsiden. Du kan fint gjøre om og bruke de målene som passer deg, og bruke papir etter hva du skal bruke boken til. Slike små bøker vil være supre feriescrappebøker, art journals, notisbøker som gaver til venninner osv.

Siden jeg skal bruke maling og sprayer i boken min har jeg valgt akvarellark til boksidene. Til selve omslaget har jeg revet av fremsiden av en a4 notatbok - det er passe tykt og stødig. For å lage boken trenger du også tykk tråd (gjerne broderingstråd), tykk nål, elastisk bånd/snøre, stiftemaskin, lim og ark/mønsterark/pynt etter eget ønske.

Jeg skjærer omslaget til 11 1/2 inch x 7 1/2 inch, scorer på 5 6/8 inch (midten av langsiden) og bretter. Boksidene skjærer jeg til 11 inch x 7 1/2 inch, scorer på 5 1/2 inch (midten av langsiden) og bretter. 

På det som skal være bokens bakside stanser jeg et lite hull ca. midt på. Jeg finner frem det elastiske snøret og kutter til passe lengde. Husk at det er dette som skal holde boken sammen/lukket, så ikke kutt det for slakt.

Jeg trer så de to endene gjennom hullet.

Jeg setter to knuter på snoren når jeg har tredd den gjennom, det kan gjerne være litt avstand mellom knutene.

Før jeg fester tråden permanent så holder jeg den fast på innsiden med en finger, lukker boken og dobbelsjekker at det er stramt nok. Så fester jeg tråden med en liten bit tape slik at den skal ligge på plass mens jeg stifter.

Så stifter jeg rikelig. Dette skal dekkes over senere, så jeg bryr meg ikke hvordan det ser ut så lenge det holder tråden på plass. Det er her de to knutene på tråden er kjekke å ha, tråden ligger stabilt under stiftene og kan ikke bevege seg noe særlig siden knuten er for stor til å skli under stiften.

På baksiden ser det nå slik ut. Dette skal også pyntes/dekkes over senere.

Neste steg er å merke opp hvor jeg skal sy sidene sammen. Jeg bruker en linjal med mål i inch for å få det likt på alle sidene. Jeg merker første punkt 2/8 ned fra toppen, og merker deretter av for hver inch nedover.
For ordens skyld: 2/8, 1 2/8, 2 2/8, 3 2/8, 4 2/8, 5 2/8, 6 2/8 og 7 2/8.

Omslag ferdig merket, da gjenstår det bare å merke alle boksidene.

 Når alle sidene er merket er det tid for å lage hull. Jeg bruker piercing tool fra Tim Holtz, men en litt tykk og skarp synål duger også. I mangel av noe bedre tilgjengelig så bruker jeg en sammenbrettet kjøkkenhåndduk under boksidene når jeg stikker hull. Jeg stikker hull i en og en side om gangen for å være sikker på at alt blir rett og at ingenting forskyver seg.

Når alle ark og omslaget er ferdig hullet finner jeg frem en tykk synål og broderingstråd. Jeg legger nå alle boksidene i hverandre, omslaget ligger for seg selv enn så lenge.

 For å feste tråden på en penest mulig måte syr jeg først en gang gjennom de øverste hulene på omslaget og knyter en dobbel knute, som vist på bildet under.

Deretter stikker jeg nålen gjennom hull nummer to ovenfra, gjennom alle boksidene.

 Trekk tråden gjennom og stram godt slik at boksidene legger seg tett og fint ned på omslaget. Sy så gjennom det øverste hullet og tilbake gjennom hull nummer to igjen.

Sy deretter gjennom hull nummer tre.


Og tilbake igjen gjennom hull nummer to. 

Ned igjen til hull nummer tre og slik fortsetter du frem og tilbake til alle hullene er "dekket" hele veien nedover.

Når tråden skal festes nederst stikker jeg nålen kun gjennom omslaget...

...og deretter mellom to tråder bak ryggen av boksidene og knyter en god dobbelknute.

Slik ser nå midten av boken ut.

De to trådstumpene som stikker ut fra knuten oppe og nede drar jeg ut bakerst i boken.

Jeg fester de til siden med flytende lim og klistrer litt washitape oppå så de skal ligge fint mens de tørker.

Så kutter jeg til et mønsterark til 7 3/8 inch x 5 5/8 inch og limer det fast. Jeg bruker godt med flytende lim over det partiet hvor stiftene er, og ellers langs kantene av arket bruker jeg permanent tape runner fra Scrapbook Adhesives. Jeg limer også fast et mønsterark foran i boken.

Så til baksiden av boken for å dekke over stiftene. Jeg klipper ut noen krukker fra det samme mønsterarket jeg brukte inni, limer de over hverandre og lager hull som snøret skal gjennom.

Bruker også her rikelig med flytende lim over stiftene for at det skal sitte godt fast. Nå er boken klar til å taes i bruk!

For å få boken mest mulig oversiktlig og brukervennlig har jeg delt inn i flere kategorier. Jeg begynner med det produktet jeg bruker desidert mest, og jobber meg bakover. Jeg vil at boken også skal være innbydende og inspirerende å bla gjennom, jeg har derfor gjort meg litt flid med hver side og bruker de søte skystemplene fra Papirdesign for å "romme" mine medier.

På tittelsiden for hver kategori skriver jeg navnet på produktet med brushpen. Jeg stanser også ut tabs som jeg fester på siden av boken og markerer også her med produktnavn. Ved siden av skyene noterer jeg fargenavn. Slik jobber jeg meg gjennom produkt for produkt. Dersom jeg vet at det vil være sannsynlig at jeg kommer til å få flere farger innen et bestemt produkt så lar jeg det være noen blanke sider mellom før jeg begynner på neste.

Til slutt et lite knippe bilder av den ferdige boken og noe av innholdet. Jeg har valgt å ikke pynte fremsiden med noe annet enn en tekst av praktiske årsaker. Denne kommer til å bli bladd i mye, og kanskje tilgriset også, så da er det ikke vits å sløse bort noe pynt.




 I produktkategoriene hvor jeg har mange forskjellige farger, og vet at det muligens også vil komme flere, så har jeg prøvd å sortere dem sånn noen lunde etter farge. Da blir det lett å sette nye "på plass" i sin kategori i boken.

Enhver som digger mixed media vil vel kunne kjenne seg igjen i hvor fantastisk det er å ta og føle på de forskjellige strukturene og overflatene produktene gir.


Produkter fra Scrapbook Adhesives, Amsterdam, Marabu og Alf Bjercke distribueres i Norge av Global Hobby og Kunst.

Håper du har kost deg med tutorialen, og at du kanskje fikk lyst til å lage din egen bok. Om ikke akkurat en inventarbok, så kanskje noe annet. Feriedagbok, minnebok til barna, oppskriftbok - bare fantasien setter grenser!
Del gjerne hva du lager med oss i Team Scrappelyst!

Ønsker dere en super dag!


3 kommentarer:

Vi setter stor pris på alle kommentarer og tilbakemeldinger, så takk for at du skriver noen ord til oss.