onsdag 16. oktober 2019

Hjemmelagede julegaver

Jeg liker godt å kunne gi noen gaver som er hjemmelagde hvert år. Ofte lager jeg pyntet toffifee eller annen pyntet sjokolade, men i dag tenkte jeg jeg skulle vise litt andre ting også. Her er det meste laget ved hjelp av vinylkutter eller sublimeringsprinter, som begge deler kan kjøpes hos Creative Art. Men jeg vil også gi tips om hvordan du kan lage flere av tingene uten spesielle maskiner. 


Det første jeg har laget er akrylformer med vinyl på. Akrylformene fåes kjøpt hos Creative Art. Her har jeg brukt vinyl beregnet på klær, slik at de presses på med varme, selv om formene egentlig er beregnet på skiltvinyl. (Til å presse på kan man bruke både en presse som er beregnet til dette, men også et strykejern med dampfunksjonen slått av)
Man kan også få et fint resultat ved å bruke dies til dette. Ettersom den kutter helt gjennom, er det litt mer tungvindt å overføre, men fullt mulig. (Det er lurt å velge en dies som ikke er like tynn som teksten jeg har skrevet her. ) Dersom du bruker vinyl beregnet på klær, vil du da få et tynt plastlag på alle deler du må pirke av etter du har presset det på. Det er derfor best å bruke en dies som er sammenhengende. Bruker du skiltvinyl, altså vinyl med lim på baksiden, kan du pirke av papiret bak mens vinylen fortsatt sitter i diesen. (Det er lurt å ha en pinsett eller nål å kunne holde nede vinylen med, mens du tar av papiret bak, så den ikke går ut av diesen) Deretter legger du diesen over akrylforma der du vil ha den, presser ned, og på den måten løsne vinylen fra diesen. (Noen ganger må man også hjelpe litt til med å dytte i den i hullene i diesen. ) Det krever litt nøyaktighet, men er du nøyaktig, får du et fint resultatet med å gjøre det slik også. Når man bruker maskin til å kutte vinylen, kutter man klesvinyl på baksiden, slik at man kutter speilvendt. Dersom du bruker dies, er det viktig at du i stedet stanser med den blanke sida opp, ettersom du ikke kan få speilvendt diesen. Du kan selvsagt også pynte akrylformene på mer "tradisjonell" papirhobby-måte, med diecuts i papir, blomster osv.


Jeg hadde en pose liggende, som jeg sublimerte på et trykk på, for å bruke til gavepose til de tre akrylformene. Da blir de tilsammen en fin liten juleoppmerksomhet til en som trenger noe ekstra.



Og her er en liten gavepose i striestoff, der jeg har brukt dies til å stanse ut vinylen, og deretter presset på. Jeg har først presset på den gullfargede doilien i ca 10 sekund, og tatt av plasten over. Deretter har jeg lagt på diesen med "juleklem"-teksten, som er en av de nyeste fra Papirdesign. Så har jeg presset 15 sekund, tatt av plasten, og presset 15 sekund til. 


Deretter har jeg sublimert på en kopp. Når man sublimerer, brennes motivet inn i koppen, slik at koppen tåler oppvaskmaskin uten at motivet går av. Dette trenger man presse til. En annen måte å lage koselige kopper til jul, er å la barna tegne på de med porselenstusjer eller porselensmaling.
Motivene på denne koppen kommer fra Bloomy Prints. Jeg har laget et matchende kort til koppen, der jeg har brukt en ferdig blomsterbord som pynt, og skrevet en enkel god jul tekst på.



Til sist vil jeg vise en t-skjorte med vinyltrykk. All vinylen her kommer fra Creative Art. Også her gjelder tipset om at man kan bruke dies til å kutte ut pynt på t-skjorter og klær. Du kommer veldig langt med f.eks bokstavdies til å stanse ut tekst, eller f.eks Papirdesign sin dies med "frøken fin" eller noen av motivdiesene med f.eks elg, fotballtema eller fiskedies til en fiskeglad person. Man kan også kutte ut motiver for hånd. Da er det lurt å skrive det ut speilvendt på et ark på forhånd, og klippe ut omrisset. Da kan du legge dette på på baksiden av klesvinylen, og tegne av omrisset. Så kutter du forsiktig med skalpell, slik at du bare kutter gjennom det øverste laget. Da kan du fjerne den overflødige vinylen som vist her, og kan deretter presse det på stoffet.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vi setter stor pris på alle kommentarer og tilbakemeldinger, så takk for at du skriver noen ord til oss.