tirsdag 28. april 2020

Frem fra glemselen - Eyelets og Bradlets


Vi har vel alle noen scrappeting som vi brukte før, som vi ikke bruker lengre, fordi det har kommet så mye annet nytt, glinsende og fristende å bruke i stedet. Jeg har i alle fall mange slike ting. Jeg vil fremover sette litt fokus på å finne frem og bruke av de gamle skattene, i en serie jeg har kalt "Frem fra glemselen". Selv om det er flere som er kjempeflinke til å bruke av det de har, både nytt og gammelt, er vi er nok mange som har mye fint liggende, som ikke blir brukt så mye som det fortjener. Med denne serien har jeg lyst å hente frem litt av de "gamle" tingene jeg har liggende, i håp om å inspirere andre til å gå på skattejakt i eget scrappekammer.  Det vil komme nye innlegg i serien med jevne og ujevne mellomrom, og i dag vil jeg sette fokus på eyelets og bradlets.

Jeg husker ikke når Eyelets/Bradlets hadde sin "storhetstid", men det er mange år siden. De brukes jo fortsatt, og man får kjøpt de i butikken, men hos meg har de gått i glemmeboken. Så i dag vil jeg vise en layout og et par kort, der jeg har brukt eyelets/bradlets som dekor.


Bildene til layouten har "vanskelige" farger for meg å scrappe, de er tatt inne i en gymsal, slik at det er mye bruntoner, orange og grønt i bakgrunnen. Jeg valgte derfor å hente frem grønnfargen, samt gult, men "overså" orange/rødfargen. Denne layouten skal ha tema fra "Labyrint" på NRK, så jeg velger derfor å bruke brun distress inn med stensil på bakgrunnen, for å få et litt skittent utseende.
Jeg lager cluster bak bildene med ark i gult og grønt. Det gule arket kommer fra StudioLight, og serien "Create Happiness", en virkelig fargeglad serie.


Jeg finner deretter frem eyeletsene jeg vil bruke. Når man skal feste eyelets, trenger man verktøy til å lage hullet, samt å feste eyeletsen. Jeg merker først ut hvor jeg vil ha de, og så lager jeg hull med verktøyet. (Husk å ha kuttematte under) Når de skal festes, legger du inn eyeletsen, og fester fra baksiden, med "festetuppen" på verktøyet. Jeg bruker manuell kraft og presser ned mens jeg vrir litt, for å få eyeletsen til å dele seg og legge seg utover. Det finnes også verktøy der man drar opp en fjør som så slår tilbake og dermed slår eyeletsen fast, samt tenger som kan gjøre det samme.Jeg har valgt å tre tråd inn i eyeletsene øverst, og "knyttet" sammen sprekken i bakgrunnsarket, og har deretter pyntet resten av layouten på tradisjonelt vis. Ettersom baksiden av det lyse mønsterarket passet så godt med resten av fargene, har jeg valgt å brette rivekantene litt bakover for å få med den brune fargen på fremsiden. Dersom baksida på arket ikke passer i fargen, går det ann å farge den med blekk for å endre fargen, eller rive bort så det ikke er synlig bakside, kun en flat rivekant. All papirpynt er motiver fra Studiolight. "Hønsenettingen" bak bildene er en die fra StudioLight, fra serien "Grunge Collection".


Bokstavene til tittelen er stanset ut i bølgepapp. Jeg har etterpå svertet de med brunt blekk, og deretter sprutet dråper med brunt og hvitt for å gi de litt ekstra fargespill. All teksten er skrevet på skrivemaskin og kuttet i strimler, og deretter svertet langs kantene.
Nede i hjørnet har jeg satt to eyelets. Dette var noe jeg ofte pleide gjøre når jeg brukte eyelets før, å sette to i nedre eller øvre hjørne. Og vips hadde de gamle vanene tatt meg igjen, og der var det festet to eyelets ;)


Jeg har også laget et par kort med eyelets og bradelets. Vi har konfirmant i år, så her går det mye i konfirmantkort, for å få laget litt lager frem til høsten. Jeg har brukt et virkelig lekkert konfirmantark fra Papirdesign. På dette kortet har jeg også valgt å lage en revet kløft, men her har jeg ikke brettet kantene ut igjen. Jeg har brukt en konfirmantdie fra Papirdesign stanset ut i mosgummi, og deretter "knyttet" den fast med tråd tredd gjennom eyeletsene. Nede i hjørnet har jeg en liten tag med tekst på, festet med en bradlet. (En Bradlet er hel runding, mens en eyelet har hull i midten. De festes på samme måte)Inni kortet har jeg brukt to eyelets med tråd i, til å kunne knytte fast pengene. En enkel måte å lage "pengefeste" inni kortet. Disse fester jeg i kartongen før jeg limer på arkene på fremsiden, så baksiden av eyeletsene blir skjult bak papiret på fremsiden.


På det siste kortet har jeg brukt sirkler med bradlets i senter, som pynt på kortet. Også her har jeg brukt ark fra Papirdesign og StudioLight, i kombinasjon med konfirmantdie fra Papirdesign.
De små tekststripene er skrevet på skrivemaskin.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vi setter stor pris på alle kommentarer og tilbakemeldinger, så takk for at du skriver noen ord til oss.