torsdag 15. september 2016

Digital Project Life - hvordan bruke appen

Fra og med i dag kommer vi i Scrappelyst til å ha tutorials en gang i måneden, etter innspill og ønske fra dere lesere. De blir publisert 15. i hver måned og vi håper det blir en god blanding av tips og inspirasjon for dere. Jeg er først ut og jeg har lyst til å gi dere en liten steg-for-steg-forklaring på hvordan man bruker Project Life-apppen.

I 2014 startet jeg optimistisk med Project Life-album (papirvariant) og var overbevist om at dette var noe for meg. Dessverre følte jeg raskt at det var mye jobb med å planlegge sider, printe bilder og tilpasse alt sammen til disse spesial-lommene som brukes. Etterhvert som tiden gikk hopet det seg opp med bilder som jeg gjerne skulle gjort noe mer ut av. Jeg kom da over Becky Higgins sin Project Life app. Jeg besluttet å kjøpe den og det har vært et av mine aller beste app-kjøp!

Appen er tilgjengelig både for iPhone og Android (klikk på linkene for å komme til nedlastingssidene). Appen koster per i dag ca 30 kr.


Appen er en digital måte å lage Project Life-sider på. Jeg bruker i stor grad mobilen til å ta bilder, og det å kunne lage sidene direkte på mobilen der jeg har bildene lagret, er utrolig kjapt og lettvint. Jeg bruker ofte kort tid per side og jeg får tatt vare på bildene som ellers bare hadde blitt liggende lagret. Sidene man lager, kan man lagre digitalt i fotoalbumet sitt. Filene har god oppløsning og egner seg f.eks godt til fremkalling. Selv bestiller jeg fotobok hvor jeg samler alle sidene jeg har laget. På denne måten foreviger jeg alle små øyeblikk som skjer i hverdagen.


Appen koster noen kroner å laste ned, men du får med en "standardpakke" med sideoppsett, fonter og kits med ulike motivkort. I tillegg har man mulighet til å kjøpe ekstra sider, fonter eller kort-kit for noen få kroner per stk. Jeg var i starten veldig restriktiv med å handle kits, men ettersom jeg ser at jeg bruker appen mye, har jeg kjøpt noen ulike kit for å få større variasjon i sidene mine. I tillegg ser jeg at appen er en mye rimeligere løsning enn å lage sidene på papir og i eget album. Kitene du kjøper kan du også bruke så mye du vil, så det du betaler for dem er en engangskostnad.


Det var litt bakgrunnsinformasjon. Jeg håper du er nysgjerrig og har lyst til å finne ut mer om hva dette er. Under har jeg tenkt til å vise dere hvordan dette ser ut i praksis og hvordan man lager en side. For ordens skyld opplyser jeg om at jeg har iPhone, og at noe kanskje kan avvike til Android. 

Slik ser dette ut i App Store da jeg søker opp appen. Linker til nedlasting av appen finnes lenger opp i denne innlegget, eventuelt kan du søke etter "project life". 


Ikonet for appen ser slik ut på min telefon. 


Når man åpner appen får man opp dette bildet. Dette er hovedsiden til appen og det er herfra man navigerer seg videre.

Becky Higgins forklarer veldig godt på sin egen side hva de ulike valgene betyr. 

Rød
Her kan du lage en bilde-collage. Oppsettene du kan velge i er enklere og baserer seg på collage av bilder.

Blå:
Her kan du lage en Project Life-side. Her har du stor variasjon av oppsett på sidene. Det er dette valget jeg viser i denne tutorialen.

Gul
Her er biblioteket ditt. Her får du oversikt over sidene du har laget og kitene du har kjøpt. Du kan også se på kitene det er mulig å kjøpe.

Grønn:
Her finner du i formasjon, f.eks ofte stilte spørsmål. 
Jeg klikker meg inn på det blå menyvalget for å lage en Prosject Life-side. Bildet jeg får opp er dette.
Her vises selve sideoppsettet midt på siden. Rutenett-ikonet øverst til venstre gir muligheter for å endre på sideoppsettet. Krysset til høyre lukker siden og med pilen nederst til venstre kan du bla gjennom sideoppsett du har valgt. Ikonet nederst til høyre gir deg mulighet for å lagre siden din.

Jeg har her trykket meg inn på rutenettet for å justere sideoppsettet. Du kan øverst velge bakgrunnsfarge, samt om du vil ha avrundede eller rette hjørner.
Nederst på siden kan du bla gjennom ulike sideoppsett. Under har jeg valgt sideoppsett W. I denne siden jeg lager, holder jeg meg til hvit bakgrunn og velger derfor å ikke endre på denne.
Nederst i sideoppsettet, kan du også se hvilke oppsett du har mulighet for å kjøpe. Du kan kjøpe direkte mens du holder på å lage siden.

Når jeg har valgt oppsett og bakgrunnsfarge, kan jeg starte med å lage siden. Jeg trykker da på den ruten på siden min jeg vil gjøre noe med. Når jeg trykker på den kommer det opp to nye ikoner. Det ene ikonet er for å velge å lege til bilde, det andre er for å legge til kort fra et av kitene i appen. 


Jeg ønsker å legge til et bilde og får da opp valg om hvilket album på telefonen min jeg vil hente fra.  Jeg velger kamerarullen siden det er der jeg har bildene mine lagret.

Jeg får da opp alle bildene jeg har i kamerarullen min og kan scrolle meg gjennom bildene mine. Jeg trykket på det bildet jeg ønsker å legge til og det legger seg direkte på siden. 

Jeg kan deretter trykke på neste rute. Jeg får opp de samme meny-valgene. Jeg skal legge til et bilde igjen og velger ikonet for det. Slik gjør jeg til jeg har lagt inn de bildene jeg ønsker.Jeg ønsker å ha kort og litt tekst på elementene midt på siden. Denne gangen velger jeg derfor ikonet for å bla i kitene mine.

Jeg får opp sette vinduet som viser hvilke kit jeg har tilgjengelig. Scroller jeg lenger ned, kan jeg også se på kit jeg har mulighet til å kjøpe. 


Om jeg klikker på et kit, får jeg opp de kortene jeg kan velge mellom å bruke. Jeg får da opp alle kort som passer til den rute-størrelsen jeg har valgt å jobbe med på siden min. For å legge inn et kort, trykker man på det kortet man vil bruke. 


Jeg ønsker å skrive en tekst i ruten i midten, så jeg har valgt et kort hvor jeg har mye plass til å skrive. Når jeg trykker på dette kortet, får jeg opp et skrive-ikon i midten av bildet.Om jeg trykker på dette, kommer jeg inn i skrive-modus hvor jeg kan legge til og redigere tekst.

Her kan jeg skrive den teksten jeg ønsker. I tillegg kan jeg endre farge, font, bokstav-størrelse, linjeavstand, plassering på siden (justere opp eller ned på siden) og linje-definering (høyrestilt, midtstilt osv).


Teksten min ble altfor liten, så her har jeg justert tekst-størrelsen slik at den passer inn i skrive-feltet. Når man er ferdig redigert, trykker man på det lille krysset for å komme tilbake til menyen. I menyen trykker man på krysset for å komme tilbake til siden.
Nå ser siden min slik ut. Jeg mangler fortsatt noe på hver side i midterste rad (de oransje rutene). Jeg vil gjerne ha motiv-kort på hver side, så da gjør jeg som nevnt over. Jeg klikker på ruten og velger ikonet for å hente frem kitene mine.Her har jeg valgt Azure Edition-kitet mitt og blar meg gjennom kortene for å se hvilke jeg vil velge.
Jeg velger kort og det legger seg inn på siden min.


Siden min ser nå slik ut etter at jeg har lagt til kort på begge sider. Om jeg vil gjøre om noe, har jeg mulighet til å klikke på ruten for å velge et annet bilde eller kort om jeg vil det. Jeg har også mulighet til å bytte plass på bilder og kort. Jeg holder da fingeren på den ruten jeg vil endre og drar den over dit jeg vil ha den. Jeg har også mulighet til å endre design på selve siden, dersom jeg er usikker på om jeg vil bruke dette oppsettet eller ikke. Jeg klikker da bare på rute-ikonet øverst til venstre og blar meg gjennom designene. Bildene og kortene jeg har valgt følger automatisk med.


Jeg sier meg nå ferdig med siden min. Jeg klikker da på det lille ikonet nederst til høyre (firkant med pil) for å lagre siden min. Jeg får da opp disse mulighetene. Jeg velger Export for å lagre siden min (velger du Share kan du dele siden din på f.eks Facebook, Instagram osv). 


Jeg kan da velge hvilket format jeg vil lagre siden i. Jeg velger 12*12-formatet for å få det størst mulig.

Siden lagrer seg da i biblioteket på appen. I tillegg velger jeg å lagre det på min telefon slik at jeg har det liggende der (velger "Save image").

Jeg havner da tilbake til siden min. For å lukke siden, trykker jeg på krysset øverst i høyre hjørne.

Jeg får da spørsmål om jeg virkelig er ferdig med redigeringen og om jeg vil lukke (dette varslet kan skrus av).

Vips, så var jeg helt ferdig og havner tilbake til hovedmenyen.

Her er LOen jeg laget underveis i denne tutorialen. Oppløsningen er av god kvalitet når den er laget.

For å vise flere eksempler på ting man kan lage digitalt, vil jeg vise frem flere av sidene jeg har laget som litt inspirasjon. Mulighetene er mange og man trenger nødvendigvis ikke kjøpe så mange kit eller side-oppsett for å kunne lage fine sider.

Her er en sommer-side.

En mor-sønn-side.

En side som dokumenterer litt historie.

En side med sønnen vår kledd i Aston Villa-drakt.

En liten bollebaker...

Som nevnt over har jeg selv valgt å fremkalle mine sider i en fotobok. Jeg synes det er hyggelig å bevare minnene på papir. Her er noen bilder fra min fotobok og som man ser er kvaliteten på sidene veldig bra.

                          

Jeg håper denne beskrivelsen har gitt deg inspirasjon og lyst til å prøve ut denne kjekke appen. For meg har den ført til at jeg klarer å benytte alle bildene jeg tar med telefonen min og ikke minst får dokumentert hverdagslivet på en helt annen måte. Dessverre tillater ikke vi her i Scrappelyst digitale sider på utfordringene våre, men jeg håper du allikevel har lyst til å prøve dette ut.

Mer informasjon finner du også på Becky Higgins sine hjemmesider som inneholder informasjon om appen. Det finnes også litt informasjon som ble delt da appen ble publisert første gang.

5 kommentarer:

 1. Knallbra tut! Fikk veldig lyst til å prøve :)

  SvarSlett
 2. Åhh så stilig! Nå ble jeg også inspirert :D Flott tut <3

  SvarSlett
 3. Oi....dette var interessant å lese om.
  Jeg er nok likevel en gammeldags papirscrapper :)
  Men, boka du har laget var knallfin.....så kanskje jeg kommer etter en gang :)

  SvarSlett
 4. Flott og meget inspirerende artikkel.

  SvarSlett

Vi setter stor pris på alle kommentarer og tilbakemeldinger, så takk for at du skriver noen ord til oss.